Supporting materials
Download
Download this article as a PDF
Μετάφραση: Θοδωρής Πιερράτος (Theodoros Pierratos). Αισθανθήκατε ποτέ αποκαρδιωμένοι με όλη αυτή την ακαταστασία από τα καλώδια που συνδέουν το DVD σας με το δορυφορικό…
Εξαιτίας της διαδεδομένης χρήσης των σύγχρονων ασύρματων συσκευών, όπως τα κινητά τηλέφωνα, οι δορυφορικοί δέκτες τηλεόρασης και τα ασύρματα δίκτυα υπολογιστών, πολλοί μαθητές ενδιαφέρονται για το θέμα της ραδιομετάδοσης. Αναγνωρίζοντας αυτό το ενδιαφέρον, έχουμε αναπτύξει τόσο έντυπο εκπαιδευτικό υλικό όσο και πειράματαw1, μερικά από τα οποία χρησιμοποιούν κοινό σύγχρονο ασύρματο εξοπλισμό. Το πρόγραμμα έχει εμπλέξει πολλούς δασκάλους που συνεργάζονται για να γράψουν φύλλα εργασίας, πολυμεσικές δραστηριότητες και πρακτικά πρωτόκολλα.
Παρακάτω, περιγράφουμε ένα απλό πείραμα που παρουσιάζει τις ραδιομεταδόσεις στους νεαρούς μαθητές χρησιμοποιώντας ένα βίντεο (VCR) και μια τηλεόραση (TV).
Ένα βίντεο μπορεί να διαβιβάσει τον ήχο και τις εικόνες σε μια τηλεόραση μέσω είτε του καλωδίου SCART είτε του κλασικού ομοαξονικού καλωδίου κεραιών. Κατά διαβίβαση μέσω του ομοαξονικού καλωδίου, το βίντεο μιμείται μια συσκευή αποστολής σημάτων τηλεόρασης: με άλλα λόγια, ο δέκτης δεν ξέρει εάν λαμβάνει ένα πρόγραμμα που διαβιβάζεται από μια απόμακρη, κανονική συσκευή αποστολής σημάτων ή από το κοντινότερο βίντεο. Το βίντεο παράγει ένα ραδιοφωνικό σήμα που φθάνει στην τηλεόραση μέσω του ομοαξονικού καλωδίου. Εάν κόψουμε το καλώδιο, και συνδέσουμε τα δυο κομμάτια του καλωδίου με δύο κεραίες, η τηλεόραση θα λάβει τα ακουστικά και τηλεοπτικά σήματα που διαβιβάζονται από το βίντεο χωρίς οποιαδήποτε φυσική σύνδεση: έχουμε έτσι επιτύχει τη ραδιομετάδοση. Το σήμα που διαβιβάζεται είναι πολύ αδύνατο, έτσι οι δύο κεραίες μπορούν να απέχουν μερικά μόνο μέτρα.
Οι ακόλουθες οδηγίες πρέπει να είναι επαρκείς για όλους τους δασκάλους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν είναι εξοικειωμένοι με τον ηλεκτρικό εξοπλισμό. Μία παρουσίαση σε PowerPointw2 και ένα σύντομο βίντεοw3 είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο.
Εάν το πείραμα εκτελείται υπαίθρια ή εάν η τάξη είναι κοντά σε μια συσκευή εκπομπής τηλεοπτικού σήματος, η τηλεόραση μπορεί να λάβει σήματα πέρα από εκείνα που εκπέμπει το βίντεο. Σε αυτήν την περίπτωση, συντονίστε ξανά τόσο την τηλεόραση όσο και το βίντεο. Κατ’ αρχάς, αναζητήστε ένα κανάλι στο οποίο η τηλεόραση δε λαμβάνει κανένα σήμα. Κατόπιν συντονίστε το κανάλι εξόδου του βίντεο στο ίδιο κανάλι με την τηλεόραση. Εάν είναι απαραίτητο, συμβουλευθείτε τα εγχειρίδια οδηγιών. Εναλλακτικά, δοκιμάστε το πείραμα σε ένα άλλο δωμάτιο όπου η παρεμβολή μπορεί να είναι μικρότερη.
Η χωρίς άδεια ραδιομετάδοση απαγορεύεται αυστηρά. Μην παρεμβάλετε συσκευές όπως είναι οι ενισχυτές μεταξύ του βίντεο και της κεραίας εκπομπής.
Το απλό πείραμα που περιγράφεται εδώ επιδεικνύει τη διάδοση των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων στον αέρα και η τοποθέτηση ενός εμποδίου ανάμεσα στις δύο κεραίες (π.χ. ένα βιβλίο, ένα κομμάτι φύλλου αλουμινίου ή ένας τοίχος), μπορεί να αξιοποιηθεί για να επιδειχθεί πώς τα κύματα διαπερνούν τα αντικείμενα.
Ο δάσκαλος μπορεί επίσης να επιδείξει την πόλωση των κυμάτων με την τοποθέτηση ενός μεταλλικού πλέγματος μεταξύ των δύο κεραιών. Τα κύματα δεν μπορούν να περάσουν μέσω του πλέγματος εάν οι ραβδώσεις του πλέγματος είναι παράλληλες στο διάνυσμα του ηλεκτρικού πεδίου (το Ε στο παραπάνω σχήμα). Εντούτοις, το πλέγμα είναι διαπερατό εάν οι ραβδώσεις είναι κάθετες στο διάνυσμα του ηλεκτρικού πεδίου.
Η ραδιομετάδοση πραγματοποιείται όταν μεταφέρεται ενέργεια από τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα. Αυτή η μετάδοση μπορεί να επιτευχθεί απλά με την εφαρμογή μιας τάσης υψηλής συχνότητας σε μια διπολική κεραία με συνολικό μήκος παρόμοιο με το μήκος κύματος των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων.
Το βίντεο παράγει σήματα πολύ υψηλής συχνότητας (UHF) στην περιοχή των 470-862 MHZ. Το ακριβές φάσμα συχνοτήτων εξαρτάται από το ευρωπαϊκό κανάλι που επιλέγεταιw4. Επειδή μήκος κύματος (λ) συνδέεται με τη συχνότητα (f) με τον απλό τύπο λ= c/f (όπου το c είναι η ταχύτητα του φωτός), το μήκος κύματος κυμαίνεται μεταξύ 0.35-0.63 m, γεγονός που απαιτεί μια μικρή κεραία.
Τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που παράγονται από τη διπολική κεραία είναι γραμμικά πολωμένα. Η κατεύθυνση του ηλεκτρικού πεδίου (το Ε στο παραπάνω σχήμα) είναι παράλληλη στην κεραία.
Τα σχολεία που συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα οργάνωσαν πρόσφατα μια δημόσια εκδήλωση για τις επιστημονικές, τεχνικές και κοινωνικές πτυχές των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων. Κατά τη διάρκεια αυτού του γεγονότος, παρουσιάστηκαν επτά προγράμματα στους επισκέπτες από τους σπουδαστές.
Το γεγονός υποστηρίχθηκε από το Consorzio Elettra 2000w5, το οποίο οργάνωσε έναν εθνικό διαγωνισμό – Campi Elettromagnetici e Società (Ηλεκτρομαγνητικά Πεδία και Κοινωνία) – για να προκαλέσει τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να αναπτύξουν προγράμματα για να δημοσιοποιήσουν τις κοινωνικές πτυχές του ηλεκτρομαγνητισμού. Το Consorzio Elettra 2000 παρείχε τα απαραίτητα όργανα για να μετρηθούν τα ηλεκτρικά και τα μαγνητικά πεδία. Περισσότερες λεπτομέρειες για αυτό το γεγονός είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυοw6.
Τα επτά σχολικά προγράμματα συμμετείχαν επίσης στον εθνικό διαγωνισμό, και ένα από αυτά κέρδισε ένα ταξίδι στη Ρώμη.
Αυτό το άρθρο περιγράφει ένα εύκολο να προετοιμαστεί και ταυτόχρονα ενδιαφέρον πείραμα φυσικής που επιδεικνύει τον ασύρματο ηλεκτρομαγνητισμό. Καλύπτονται τόσο απλά θεωρητικά ζητήματα όσο και πρακτικά.
Myrto Pouangare, Κύπρος